Śledzie to jedno z obowiązkowych wigilijnych dań. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów. Prezentujemy przepis na wytrawne śledzie marynowane w oliwie i soku z cytryny, które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania.



Składniki potrzebne na śledzie marynowane w oliwie i soku z cytryny

  • 0,5 kg solonych filetów ze śledzi
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren gorczycy
  • 10 ziaren kolendry
  • 2 cytryny
  • Jedna mała cebula pokrojona w krążki
  • Oliwa z oliwek extra vergine

Śledzie oczyścić i przez ok. 3 godz. moczyć w wodzie mineralnej lub mleku, zmieniając płyn co ok. godzinę. Filety pokroić i układać w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu ułożyć cebulę. Śledzie zalać sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Macerować minimum dwa dni w lodówce, co jakiś czas odwracając słoik, aby składniki dobrze się wymieszały

Podawać z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem.

Więcej przepisów na śledzie znajdziecie na blogu Gotujemy i jemy.